HomeBlogLiefdevol omgaan met jezelf en de ander

Liefdevol omgaan met jezelf en de ander

14 februari 2024
Liefdevol omgaan met jezelf en de ander

De reflectie van je binnenwereld

Het belang van zelfheling; zoals je binnenwereld is, zo wordt dit gereflecteerd in je buitenwereld 

Het is bedtijd en Julianne kruipt bij me op schoot. Ze is al negen, maar ze vindt het heerlijk om nog lekker opgevouwen bij me op schoot te zitten en te kroelen. "Jij voelt altijd zo fijn" zegt ze. Ik lach naar haar en ze vervolgt "Je wordt nooit boos en zelfs als je aangeeft iets niet leuk te vinden, doe je dit op een lieve manier". 

Ik kijk haar liefdevol aan en voel bij mezelf de diepere laag van haar woorden en zeg "Dat komt omdat ik nooit boos word op mezelf en zoals je met jezelf omgaat zo ga je ook met een ander om" Ze lacht lief terug en we knuffelen elkaar "Ik kan wel de hele avond zo zitten met jou" zegt ze en ik smelt.. Dankbaar voor haar en voor mezelf, dat ik destijds de moed heb gehad het anders te willen doen in het ouderschap en dankbaar dat zij oog heeft voor wat er is en uitspreekt wat ze waardeert. 

Velen van mijn generatie (ik ben 40) zullen dit herkennen; in mijn opvoeding werd er vanuit de ouder vanuit macht (ik ben de baas en jij luistert) opgevoed en dit ging hand in hand met dreiging en in mijn geval ook met verbaal en emotioneel geweld. Angst was een drijfveer in de opvoeding en ik weet nu dat mijn grootouders dit nog sterker hebben neergezet. We kennen ook allemaal dat gevoel van "Ik ga het heel anders doen" en zo kwam ik mezelf keihard tegen toen mijn dochter van toen twee jaar voor het eerst tegendraads deed en ik precies zo reageerde als mijn moeder op mij reageerde. Ik schrok en voelde gelijk het verdriet van mezelf en de onmacht;

ik wilde het wel anders doen, maar als dit mijn enige voorbeeld is hoe doe je dat dan? 

Ik besloot mijn 'kaartenbak' uit te breiden; ik ging op zoek naar andere voorbeelden die ik kon gaan uitproberen, opdat ik meer keuze kreeg in hoe ik wilde reageren. Via paardencoaching, systemische opstellingen en later healing werk voelde ik steeds sterker dat de binnenwereld gespiegeld wordt naar de buitenwereld en dat deze vooral zichtbaar wordt in contact met een ander. Een voorbeeld daarvan is dat mijn moeder mij afwees, omdat zij het stukje verlangen naar vrijheid om haar eigen pad te volgen in zichzelf afwees. Wanneer ik gedrag liet zien dat haar hieraan herinnerde deed dit pijn, het mocht er bij haar niet zijn dus haalde ze uit naar mij. Op die manier kijken maakt dat ik kon kijken vanuit compassie naar haar en naar mezelf. Zij was op dat moment onmachtig om het anders te doen en ik deed niets verkeerd.

Wanneer je liefdevol naar je eigen pijnlijke stukken kan kijken en hier compassie voor kan voelen kan je jezelf in het hier en nu geven wat je toen en nu zo nodig hebt, los van de ander. 

Gaandeweg lukte het mij steeds beter om op te voeden vanuit verbinding en gelijkwaardigheid en vielen (on)macht, angst en onveiligheid weg. Hier is het veilig, nu ik groot ben kan ik voor mezelf en mijn innerlijke kind zorgen en daarmee hand in hand ook voor mijn kinderen. Zoals ik mijzelf behandel, zo ga ik met hen om. Wat ik hen gun om in zichzelf te mogen ontwikkelen, dat zet ik neer in mezelf en ik ben bereid daaraan te werken. 

Een ouder en kind hebben een diepe verbinding met elkaar; wat de een doet heeft effect op een ander en andersom. Wat geef je door en wat gun je jezelf en je kind? 

Ouderschap is ongoing en ik blijf hier bewust mee bezig; wanneer je dieper geraakt wordt emotioneel in een situatie dan waar de situatie om vraagt dan vertelt je dit dat er een stuk bij jou geraakt is. Je doet er dan goed aan om eerst een stap achteruit te zetten en bij jezelf te voelen wat er geraakt is, waar je dit voelt en wat je dit verteld alvorens je reageeert naar de persoon die dit bij jou getriggerd heeft. In contact met onze kinderen en geliefden wordt je het vaakst en vlotst geraakt, dit is omdat het bij hen veilig is om de pijn te voelen. Buigen voor jezelf en de ander en steeds weer vertrouwen op goede intentie is helpend om compassie te voelen en zo zelfliefde te vergroten in jezelf en de ander (want goed voorbeeld doet goed volgen) 

Liefs, Marloes

 

 

Nieuwsgierig geworden? Ik ontvang je graag.
Neem direct contact op
© 2024 Tinkhealing